Sejarah Perkhemahan Pengakap :
Perkhemahan
pertama pengakap telah dianjurkan oleh B-P disertai seramai 20 orang
budak-budak lelaki berbangsa Inggeris yang diadakan dalam bulan Ogos 1907 di
Pulau Brownsea di Dorset, di pinggir Pantai Selatan England.
Matlamat
:
1.
Melatih menyelesaikan tugasan dengan bertanggungjawab.
2.
Meluaskan pengetahuan dan memberi pendedahan tentang kehidupan berkhemah.
3.
Memberi peluang mempraktikkan segala kemahiran.
4.
Melatih Berdikari.
5.
Mengeratkan tali persaudaraan antara pengakap mahupun di antarabangsa
6.
Menggalakkan mendapat lencana-lencana kemajuan dan kepandaian.
7.
Menyedarkan pengakap agar sentiasa bersyukur atas segala kurniaan Tuhan.
Daripada berkhemah, pengakap dapat melatih hidup berdikari serta mengamalkan
pelajaran yang di ajar dalam pengakap. Pengakap dapat berlatih memasak,
bermain, belajar, bekerja dan bersuka ria bersama rakan-rakan pengakap lain.
Perancangan Awal Sebelum Berkhemah
:
1.1 Pemilihan tempat atau tapak
hendaklah berdasarkan :
.
Objektif perkhemahan.
.
Bilangan peserta.
.
Tempoh perkhemahan.
.
Kemudahan asas yang ada dan diperlukan.
1.2
Ciri-ciri tapak atau kawasan yang sesuai :
.
Mendapatkan kebenaran dan maklumat.
.
Kemudahan asas seperti pengangkutan dan bekalan air.
.
Banyak bahan baker.
.
Kawasan yang lapang bergantung kepada bilangan peserta
.
Tiada gangguan bahaya.
.
Tidak terlalu jauh dari penduduk atau perkampungan.
.
Hutan yang tidak terlalu terlidung daripada cahaya matahari.
.
Tempat yang tidak terlalu lembap, tidak becak dan berlumput.
.
Ciri-ciri lain yang perlu diperhatikan :
. Cuaca dan arah angin.
. Dahan atau pokok yang reput.
. Tebing runtuh atau batu besar yang bahaya.
. Kawasan yang mudah dinaiki air atau banjir.
1.3
Pembentukan Ahli Jawatankuasa :
~
Mengikut keperluan program.
1.4 Perancangan :
~
Merancang program :
. Pemilihan kawasan yang sesuai
. Keselamatan terjamin.
. Bersesuaian dengan objektif.
. Berkaitan setiap aktiviti.
. Mengembirakan peserta .
. Keseimbangan masa.
. Persiapan peralatan.
~
Aktiviti yang dirancang dalam bentuk :
~ Penilaian
~ Pengujian
~ Pertandingan / kuiz
~ Berhalangan
~
Merancang makanan :
. Tempoh
perkhemahan.
. Mempunyai
sumber air yang bersih.
. Cara
memasak berpusat atau latihan memasak.
.
Memerlukan makanan basah jika berdekatan kedai atau pasar.
.
Memerlukan makanan dalam tin jika jauh dari kedai atau pasar.
~ Surat-menyurat :
. Surat
kebenaran.
.
Surat keselamatan.
. Surat
pemberitahuan dll.
1.5
Persiapan Untuk Menghadiri Perkhemahan :
~
Sebelum Berangkat perlu ada perbincangan :
.
Tempat yang hendak dituju.
.
Hari dan masa bertolak.
.
Tempat berkumpul.
.
Kelengkapan yang perlu disediakan oleh setiap individu dan kumpulan.
.
Pengangkutan yang digunakan.
.
Pembahagian tugas.
~ Semasa hendak berangkat perlu memeriksa dan meneliti
:
.
Maklumat atau keterangan daripada ibubapa / penjaga telah diperolehi dan
lengkap.
.
Semua peserta berada dalam keadaan sihat.
.
Kelengkapan peralatan individu dan kumpulan dalam keadaan
baik.
. Memakai
pakaian seragam pengakap.
~
Semasa tiba di tapak perkhemahan :
.
Menghubungi orang berkenaan.
.
Mendapatkan sedikit maklumat.
. Memeriksa
kawasan sebelum mendirikan khemah.
~
Sepanjang perkhemahan :
. Semua
peserta terlibat secara langsung dalam program.
.
mengetahui segala peraturan.
.
Digalakkan melibatkan penduduk kampong seperti program gotong-royong
~ Sebelum meninggalkan tapak perkhemahan :
.
Perlukan ada mesyuarat khas.
.
Meruntuhkan khemah dan binaan seperti gedjet.
.
Membersihkan kawasan perkhemahan.
.
Mengemaskan dan menyemak keperluan peribadi dan kumpulan.
.
Memastikan tiada bara api.
.
Menimbus lubang yang dibuat.
1.6 Penyediaan Kelengkapan
dan Peralatan ( bergantung kepada tempoh masa perkhemahan, aktiviti dan bilangan
peserta )
~
Keperluan peribadi :
. Pakaian
seragam
. Baju-T
. Pakaian
sukan / pakaian beribadat
. Selipar /
kasut
. Duit
poket
. Berus
gigi dan ubat gigi
. Sabun
mandi dan sabun basuh
. Jam
. Kompas
. Mancis
. Pisau dan
parang
. Lampu suluh
. Tali
. Alatulis
. Sudu dan
garpu
. Pinggan,
mangkuk dan cawan atau gelas.
. Bekas air
. Perkakas
memasak
. Wisel
. Tikar
. Ubat
peribadi
. Dan
lain-lain
1.6 Keperluan Kumpulan :
. Khemah
. Cangkul
. Tali
. Parang /
Kapak / Pisau / Gergaji
. Tukul
besi
. Lampu
gasoline atau lain-lain.
. Ubat
nyamuk
. Dapur
minyak atau lain-lain
. Mancis
. Baldi
. Bendera
kumpulan
. Lilin
. Dan
lain-lain
1.7
Keperluan Memasak ( sekiranya dibawa oleh individu atau kumpulan )
. Pisau (
pelbagai jenis ) / Parang kecil
. Kuali /
Cerek
. Baldi /
Besen
. Papan
cincang
. Penapis
. Pencedok
air
. Kain
pencuci / Kain pelapik
. Pembuka
tin
. Tali
. Span /
Serbuk pencuci
. Berus
dawai / sabut
. Beras
.
Rempah-ratus
. Bahan
mentah
. Bahan-bahan
lain
1.8
Mendirikan Khemah :
~
Ciri-ciri yang perlu diketahui :
.
Menentukan arah cahaya matahari terbit dan terbenam bagi khemah yang tidak
berpintu. Pastikan cahaya tidak terus memancar ke dalam khemah.
.
Didirikan berlawan dengan arah tiupan angin bagi mengelakkan hujan masuk ke
dalam khemah tetapi boleh mengadap tiupan angin ketika musim panas.
.
Tempat yang selamat dan sesuai seperti tanah yang rata atau lereng bukit atau
pergunungan.
.
Elakkan mendirikan khemah di bawah pokok yang reput, tua dan mudah tumbang dan
juga jangan mendirikan di tempat yang berumput tebal dan dipenuhi lalang supaya
mengelakan serangga atau binatang berbisa.
.
Dirikan di kawasan yang teduh dan selesa. Tempat beristirehat apabila selesai
melakukan aktiviti pada siang hari.
Mendirikan Khemah :
1.
Bersihkan kawasan tapak khemah.
2.
Tentukan arah tiup angina, kemudian dirikan khemah.
3.
Ukur saiz panjang khemah diatas lantai, tanam kedua-dua batang tiang
khemah.
4.
Naikkan khemah, pasang bumbung dan tiang dengan betul.
5.
Ketuk pancang dan ikat tali dari kedua-dua batang tiang ke pancang.
6.
Kemudian barulah ikat dengan tegang tali khemah pada kedua-dua belah tepi
khemah ke pancang.
7.
Setelah selesai mendirikan khemah, bina parit kecil di sekeliling khemah untuk
mengelakkan air hujan bertakung.
8.
Kemudian taburkan serbuk belerang ( sulfur ) di sekeliling khemah untuk
mengelakkan binatang bias memasuki khemah
pada waktu malam.
Menurunkan Khemah
1.
Pasti segala barang dikeluarkan daripada khemah.
2.
Tanggalkan ikatan tali khemah pada pancang kemudian turunkan khemah.
3.
Kumpulkan pancang khemah dan tiang khemah yang di taman.
4.
Sebelum melipat khemah, pastikan tiada sampah sarap yang melekat pada khemah.
5.
Bagi khemah yang masih lembap, keringkan di bawah cahaya matahari.
6.
Bentangkan khemah di atas tanah. Semua helai pintu, penahan angina dan tali
khemah hendaklah dilipatkan ke bahagian dalam.
7.
Selepas itu, khemah perlu dilipat sehingga lebarnya lebih kurang 0.5 meter.
8.
Khemah mesti diikat dengan kemas dan betul supaya tidak terburai di pertengahan
jalan.
9.
Bersihkan kawasan perkhemahan.